Hej !!!
Piękny, czerwony lub purpurowy kwiat zdobiący ogrody
znany jest nie tylko ze swoich walorów estetycznych, ale także zyskał sławę
oraz znalazł zastosowanie w kuchni, kosmetykach oraz lekach. Już egipscy
faraoni zachwycali się napojem zwanym karkade.
Hibiskus bogaty jest w antocyjany, polifenole,
flawonoidy, które chronią przed chorobami oraz zachowują młodość, a
także w witaminę C oraz kwasy organiczne. Najwięcej związków tych zawartych
jest w kielichach kwiatu. W liściach zawarte są między innymi karoteny
oraz błonnik, zaś nasiona są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Hibiskus ceniony jest w medycynie naturalnej.
Wykazano, iż otrzymywane z kwiatów ekstrakty pomagają w leczeniu nadciśnienia.
Zapewnia prawidłowy poziom złego oraz dobrego cholesterolu. Dzięki wolnym
rodnikom, zawartym w wyciągach z suszonych kielichów, hibiskus chroni
wątrobę. Działa również przeciwzapalnie, antybakteryjnie, lekko
przeczyszczająco, moczopędnie. Z powodu zawartości witaminy C, stosowany jest podczas przeziębień oraz w przypadku
obniżonej odporności.
W kosmetologii hibiskus wykorzystywany jest jako
składnik preparatów ujędrniających skórę. Szczególnie ceniony
jest w profilaktyce powstawania tzw. „pajączków”, ochronie skóry naczyniowej,
ponieważ wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz usprawnia krążenie.
Antyoksydanty zawarte w tej roślinie pozwalają na zastąpienie konserwantów
zawartych w kosmetykach naturalnymi składnikami.
Wyciąg z hibiskusa to jeden z najlepszych
przeciwutleniaczy. Posiada właściwości
łagodzące i zmiękczające skórę. Kwasy organiczne są znakomitymi środkami
złuszczającymi stosowanymi podczas pilingu. Olej wytwarzany z nasion hibiskusa
dodawany jest do balsamów antycellulitowych.
Przyrządzano z niego wina, soki, syropy, dżemy,
galaretki, aromatyzowano nim desery oraz sosy. Herbata może być podawana na zimno
lub jako rozgrzewający napój. Przyrządza się ja z kielichów suszonych lub
świeżych kwiatow zalewa wrzątkiem i zaparza kilka minut.
W zależności od tego jak ma być podany:
Na gorąco –Nasyp
do kubka płatki hibiskusa 1 łyżeczkę, zalej wrzącą wodą i zaparzaj pod
nakryciem 8-10 minut. Jeśli chcesz, dodaj miodu, ale uważaj, by herbata w
momencie dodawania nie przekraczała temperatury 40 stopni, by zachowały się
właściwości odżywcze miodu.
Na zimno,
jako napój orzeźwiający – dodać cukier trzcinowy i szczyptę wanilii,
ewentualnie lód.
Hej pierwszy raz slysze o hibiskusie ale na pewno go kupie ;) super szablon ; p
OdpowiedzUsuńPa pa ;)
No faktycznie szablon jest swietny :)
OdpowiedzUsuńA hibiskusa to lubie w herbatkach :)
Zapraszam na mój pierwszy filmik do siebie z moim udziałem :)
Dodaj opcjję obserwatorzy :)
OdpowiedzUsuńJuż dodałam :)
UsuńJuz zaobserwowałam i ja :)
UsuńJa kiedyś piłam herbatę różaną z hibiskusem i była przepyszna!
OdpowiedzUsuńTo muszę sie rozejrzeć za taką :)
Usuń